Haarlem in een notendop

Haarlem heeft vele winkels en bedrijven. Je hebt er de grote ketens maar ook zijn er veel eenmanszaken aanwezig. Deze zitten vaak net buiten de Grote Houtstraat. Wist je dat deze zaken vaker lid zijn van een straatvereniging? En juist die kleinere straten en ietwat verstopte plekjes; daar gaan we het over hebben!

Winkelstraat van het jaar
De Kleine Houtstraat. Twee keer achter elkaar behaalden ze deze toffe titel. Dit was geen lokale wedstrijd, hij was landelijk en te volgen op Nlstreets.nl. Ze riepen tot twee keer toe deze straat tot winnaar uit met een heus straatfeest en twee speciale borden als prijs. Het straatfeest was een heel spektakel; zo waren er levende standbeelden -uitgevoerd door jong en oud- en was er een Braziliaanse carnavalsoptocht mét drumband te vinden in de straat.

Frans Hals
Hij heeft al een museum maar nu werd de gouden eeuw om hem te eren volledig herleefd. Haarlem was compleet omgetoverd! Wandelend door het centrum kwam je allerlei thema figuren tegen en zag je heel veel oude ambachten. In de Schaghelstraat kwamen zelfs de ratjes uit alle putdeksels koekeloeren. Nee, niet de echte. Kleine knuffeltjes vastgezet met touwtjes, het gaf de sfeer een perfecte finishing touch. De straatvereniging van deze straat heeft alles uit de kast gehaald om er een ontzettend leuke dag van te maken!

Archeologisch museum
Klein maar fijn en tóch moet je het nog even zoeken. Het archeologisch museum zit op de hoek van de Grote Markt en de Lepelstraat. De entree is gratis. Leuk voor een kleine tussenstop tijdens een stadswandeling, bijvoorbeeld. U kunt er onder andere bekijken hoe opgravingen worden uitgevoerd en het meer technische aspect van de archeologie zien maar ook de daadwerkelijk opgegraven objecten zijn er te vinden. Het is natuurlijk maar een kleine greep uit de enorme collectie opgegraven objecten in Haarlem, interessant is het zeker. Als je dan toch nog op de hoek van de Lepelstraat staat: bekijk je dan ook oven het beeldje een paar meter verderop? Een ridder en zijn paard, ooit was het de gewoonste zaak van de wereld op de Grote Markt.